Mimpi Obama pada ayahnya

Memoir berjudul Dreams from My Father: A Story of Race and Inheritance adalah sebuah lagi kisah perjalanan mencari akar kehidupan. Watak utamanya, Barack Obama, calon Presiden Amerika Syarikat yang sudah amat hampir ke tangga White House.

Memoir ini ditulis selepas beliau lulus daripada Havard Law School dan berupa salah satu daripada sekian banyak memoir yang ditulis dalam mencari akar dan jati diri keluarga. Obama dalam memoir ini mencari keluarga dan masyarakatnya, dan beliau menemui semuanya di luar daripada jangkaan awalnya.

Setelah Obama terpilih sebagai Presiden Harvard Law Review yang pertama daripada kalangan orang kulit hitam, beliau ditawarkan kontrak menulis memoirnya yang menarik dan menyentuh setiap pembaca.

Obama adalah anak Amerika yang lahir pada tahun 1961 hasil perkahwinan ibunya, seorang wanita kulit putih Amerika dengan mahasiswa kulit hitam dari Kenya.

Setelah berpindah dari Kansas, Obama kemudian dibesarkan di Hawaii oleh ibunya. Ayahnya adalah salah seorang mahasiswa dalam program pertukaran pelajar dari Afrika dan datang menuntut di Universiti Hawaii. Pada usia dua tahun, ayahnya meninggalkannya untuk melanjutkan pelajaran ke Universiti Havard.

Tetapi ayahnya hanya pulang seketika semasa Obama berusia sepuluh tahun. Obama tidak sempat mengecap kasih sayang ayahnya. Sejak itu, mimpi Obama kepada ayahnya bermula.

Obama kemudian menghabiskan masanya beberapa tahun di Indonesia bersama bapa tirinya. Kemudian beliau dibesarkan pula oleh datuk dan neneknya ketika ibunya meneruskan penyelidikan lepas ijazah.

Suasana pembesaran Obama menjadi remaja tidaklah seceria yang dirasai oleh remaja lain yang mempunyai latar belakang keluarga yang teguh. Beliau bahkan tercari-cari akan identiti dirinya yang sebenar. Dalam suasana yang tertekan itulah Obama meneruskan kehidupan mudanya.

Selepas tamat pengajian, Obama melibatkan dirinya dalam pelbagai kegiatan kemasyarakatan di Chicago. Perlahan-lahan beliau menempatkan dirinya dalam hati masyarakat dan usahanya itu agak mudah memandangkan beliau ketika itu sudah pun menjadi seorang peguam hak asasi awam.

Tambahan pula, ketika itu Chicago baru memilih Harold Washington, orang kulit hitam pertama sebagai Datuk Bandar.

Obama baru mula melebarkan landskap politiknya. Pertembungan pelbagai idealisme, ketajaman politik dan hubungan peribadi menjadi ramuan awal politik Obama yang cukup serasi.

Dengan formula itulah Obama melancarkan program pembersihan kawasan perumahan, latihan pekerjaan, program kejiranan dan tunjuk ajar untuk kanak-kanak sekolah. Strategi itu cukup berkesan bagi seorang ahli politik dan peguam muda.

Sebelum belajar undang-undang, Obama sempat singgah ke Kenya, sedangkan ayahnya sudah pun meninggal dunia. Beliau baru mengenali Kenya, tanah leluhurnya yang mempunyai empat puluh suku kaum yang hampir sama antara satu dengan yang lain.

Obama baru mengenali akar keluarganya persis sebagaimana yang digambarkan oleh pengarang Alex Haley’s dalam novel terkenal Roots.

Barulah dia sedar akan latar belakang ayahnya yang lebih kompleks dan tidak sesempurna sebagaimana beliau bayangkan. Beliau berdepan dengan tanggungjawab dan beban akan keluarga dan darah dagingnya.

Beliau juga semakin merasakan akan kehilangan ayahnya. Tetapi di Kenya beliau semacam menemui sumber kasih sayang dan sesuatu yang mengikat yang sukar digambarkannya. Dalam memoirnya terutama pada bahagian ini, Obama meninggalkan banyak persoalan yang tidak berjawab.

Ayahnya Barack, telah beristeri dan mempunyai anak sebelum tiba di Hawaii. Bahkan, Barack menemui wanita ketiga dalam hidupnya ketika melanjutkan pengajiannya di Havard.

Isteri ketiganya ini mengikutnya pulang ke Afrika dan meneruskan hidup dalam keluarga Barack yang besar.

Barack seorang yang pintar dan bercita-cita tinggi, dan pada awalnya seorang yang berjaya. Akan tetapi kerana sikapnya yang lurus, beliau diperdaya oleh pemerintah. Beliau kemudian hilang pekerjaan dan jatuh bankrap.

Barack menjadi pemabuk dan berkhayalkan kekayaan yang maya sedangkan anak-anaknya yang ramai masing-masing membesar sendirian.

Dalam pencariannya di Kenya, Obama berjaya menemui keluarga asalnya yang penyayang dan ramah-tamah tetapi dibaluti pelbagai masalah – keluarga yang berantakan, penagihan arak dan dihimpit kemiskinan.

Neneknya bercerita tentang datuknya; Hossein Onyango, seorang peladang yang kaya-raya dan taat kepada orang kulit putih tetapi bengis kepada semua isteri dan anak-anaknya.

Obama dalam Dreams from My Father: A Story of Race and Inheritance ini ditampilkan sebagai seorang lelaki yang berbakat besar, kompleks, bijaksana dan mempesona setiap orang yang melihatnya.

Kepetahannya berpidato semasa berkempen baru-baru ini saling tak tumpah sebagaimana yang digambarkan dalam bukunya dengan tulisannya yang mengalir dan segar.

Memoir ini sedikit sebanyak memperlihatkan ciri-ciri sebuah biografi yang diterbitkan untuk tujuan berkempen, ditulis dengan cermat, merendah diri, berstrategi dan sudah tentu amat tepat pada masanya. Nampaknya, Obama berjaya dalam strateginya.

Sejajar dengan judulnya, Obama dalam memoir ini nampaknya kurang bercerita tentang ibunya dan pengaruh keluarga di sebelah ibunya itu. Memoir ini lebih menjurus kepada ‘mimpi’ Obama kepada ayahnya.

Obama atau nama jolokan yang sering melekat pada dirinya “Budak lelaki kurus dengan nama yang lucu” ini sudah membesar dan semakin bijak. Memang jika dilihat pada sosok tubuh dan raut wajahnya, Obama lebih banyak memiliki ciri ayahnya, seorang Afrika berkulit hitam.

Memoir ini akan menjadi lebih seimbang sekiranya Obama memberikan lebih penekanan kepada keluarga sebelah ibunya.

Advertisements

Leave a comment

Filed under ROOSFA HASHIM

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s