Mencari jurnal ilmiah kita di Internet

SALAH satu jasa Internet yang agak besar setakat ini kepada dunia penerbitan ialah pertumbuhan terlalu banyak jurnal elektronik.

Termasuk dalam kumpulan jurnal elektronik ialah kesemua terbitan bersiri. Akhbar, majalah, buletin dan tidak ketinggalan jurnal ilmiah.

Penerbitan elektronik yang awal dalam bentuk disket dan CD-ROM tidak begitu meggigit antara lain kerana sifatnya yang tidak online seperti yang dapat ditawarkan oleh Internet. The Online Journal of Current Clincal Trial diiktiraf sebagai jurnal online pertama di dunia, diterbitkan oleh American Association for the Advancement of Science.

Pada tahun 1991 cuma ada 110 buah jurnal elektronik. Angka ini melonjak panas menjadi 133 pada tahun 1992, 240 (1993), 443 (1994) 675 (1995) dam 1689 (1996). Angka ini adalah yang dirakamkan oleh ARL Directory. Ramai penyelidik mencatatkan angka jurnal elektronik yang lebih besar.

Di Malaysia, penerbitan elektronik juga tumbuh sejajar pertumbuhan di luar negara serta atas usaha kerajaan yang amat serius dengan IT. Hampir kesemua akhbar arus perdana mewujudkan versi elektronik yang online di Internet. Demikian juga dengan akhbar-akhbar milik pembangkang seperti Harakah dan Roket. Majalah mingguan dan bulanan juga tidak ketinggalan memindahkan penerbitan ke Internet. Kita juga dapat membaca bermacam-macam buletin terbitan agensi awam dan swasta negara ini di Internet.

Kalau rajin, kita juga dapat membaca majalah yang diusahakan oleh kanak-kanak sekolah di Internet.

Yang sukar dicari di Internet ialah jurnal ilmiah kita. Namakanlah apa saja jurnal ilmiah sama ada yang sudah lama terbit ataupun yang baru, dan carilah versi elektroniknya di Internet. Gunakanlah apa juga enjin pencarian daripada altavista ke gogle, ke Hotbot ke Axite atau apa saja. Kalau ada pun kita cuma akan menjumpai beberapa nama lain yang boleh dihitung dengan jari sepuluh selain daripada Malaysian Journal of Computer Science dan Malayan Law Journal. Benarlah Internet suatu gejala baru dalam era IT. Akan tetapi, Internet juga medium baru bagi komunikasi ilmiah. Penerbitan di Internet jauh lebih murah dan pantas jika dibandingkan penerbitan konvensional kerana untuk muncul di Internet tidak perlu filem dan pisah warna, cropping dan masking, tidak perlu mesin cetak, dakwat dan kertas, tiada mesin pemotong atau penjilid tiada pembugkusan dan penghantaran, tiada kelewatan, cetak terbalik dan sebagainya yang dihadapi dalam penerbitan konvensional.

Advertisements

1 Comment

Filed under ROOSFA HASHIM

One response to “Mencari jurnal ilmiah kita di Internet

  1. Assalamualaikum,

    Memang tak dinafikan, di Malaysia mmg sedikit penerbitan jurnal secara online. Kalau student nak refer literature review, terpaksa refer jurnal oversea yg ada secara online. Kenapa tidak ada usaha oleh pihak universiti untuk menerbitkan jurnal mereka secara online? Dulu kan beriya benar dgn kempen paperless…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s